07.08.15

Valga lapsed valmistasid heategevuseks pudelikorkidest ehteid

Valga gümnaasium kõrvakad44-225x300

 

 

 

 

 

 

Heategevuseks valminud ehted ootava ostjaid

Oktoobrikuus toimunud maailmaharidusnädal oli Valga Gümnaasiumi ja Valga Muuseumi esimene ühine ettevõtmine. Nädala jooksul olid muuseumi galeriisse oodatud eri vanuses õpilased, kes said tutvuda foto- ja trummilugudega ning meisterdada Aafrika-teemalisi meeneid. Ürituse teljeks oli Pille Oleski fotonäitus „Keenia valguses ja varjus“. Esmakordselt kaasati maailmahariduse tegevustesse Valga Kaugõppegümnaasium ja Valga Põhikooli algklassid ning linnarahvas.

Nädala eesmärgiks oli tutvustada ning pöörata tähelepanu muredele, mis on igapäevased kolmanda maailma riikides – haigused, vaesus, nälg, viletsad elu-, olme- ja õppimisvõimalused.

Põhikooli töötoad – pudelikorkidest ehted

Valga gümnaasium ehete-tegemine-300x225

Kaks päeva 6. ja 8. oktoober oli pühendatud põhikoolile. Õpilased said trummi taguda ja Keenia muusika saatel pudelikorkidest ehteid teha. Kõrvrõngaid tehti meeskonnatööna ehk siis naabriga kahasse. Iga värvitäpp oli ka naabri töös ühesugune. Valmisid ka värvikirevad külmkapimagnetid. Et see oli taaskasutus töötuba siis loomulikult maaliti pudelikorkidele vanade küünelakkidega.

Pudelikorgid korjasid põhikooli õpilased juba varem valmis ja poiste tööõpetuse tunnis taoti nad lapikuks ning tehti korkidele naaskliga augud, et neist kõrvarõngad saaksid. Seda tööd juhendas Valga Põhikooli õpetaja Toomas Duvin.

Lisaks ilmestasid näitust pagulaste pott-trummid, mis on kogutud kokku erinevatest pagulaslaagritest Aafrikas ja Aasias. Iga pott-trummiga oli kaasas selle endise omaniku lugu. Õpilased tutvusid lugudega ja said ka klassiga trummihelisid proovida.

Valminud ehted läksid heategevusmüüki, et laps (ed) saaks Keenias kooli minna. Kahe päeva jooksul võttis töötubadest osa 8 klassitäit õpilasi (6.- 9. klass). Töötubasid viis läbi ja tutvustas näitust Pille Olesk Valga Gümnaasiumist.

Gümnaasiumi õpituba – õiglane kaubandus

Gümnaasiumiõpilastele oli suunatud õiglase kaubanduse teemaline õpituba, mida viis läbi Jaanus Välja, kes on Fair Trade`i esindaja Eestis. Õpilased said rühmatööna läbi mängida kohvi hinna teekonda tootjalt tarbijani. Õpitoas osalesid Valga Gümnaasiumi ja Valga Kaugõppegümnaasiumi õpilased.

Algklasside õppepäevad – liblikate teekond

Valga gümnaasium veekandmine-300x199

9. ja 10. oktoober oli kõige väiksemate päralt. Õpituppa olid oodatud Valga Põhikooli algklasside õpilased (6 klassi).

Kahe päeva jooksul muuseumi pedagoog Kersti Salujõe tutvustas õpilastele Aafrika lapse elu läbi näitliku mängu ja slaidide. Õppeslaidid valmisid Valga Põhikooli 2.b klassi väikeste näitlejate abiga.

Algklasside päeval võrreldi Aafrika ja Eesti laste elukeskkonda, mängiti trummi ning tehti Aafrika-Eesti rahvusvärvides liblikaid.

Õpilased said teada, miks Aafrika laps toitu kunagi ei raiska. Said proovida põrandal paljal jahukotil magamist. Hoida peas veepangi jne. Lõpuks sai iga õpilane värvida ühe südame. Kaks südant kleebiti liblikaks (südamed lõikas tapeedist välja Valga Gümnaasiumi 12. klass). Kahest südamest moodus liblikas, mille üks tiib sümboliseerib Eesti ja teine Aafrika last. Liblikad jäid muuseumisse galeriisse lendama.

Näituse avamine

8. oktoobril toimus Pille Oleski Keeniast jutustava fotonäituse avamine. Fotonäitusele lisas ehedust teejoomine plekkkruusidest ja maisijahu puder, mida pakuti otse potist. Plekknõudest teejoomine tekitas Déjà vu tunde, viies külalised paarkümmend aastat tagasi sotsialismiaega. Üle poolesaja külalise kuulas huviga autori juttu kaugest üllatusi täis maast.

Maailmanädal traditsiooniks

Valga Muuseumil ja Valga Gümnaasiumil ei jää see üritus globaalsetel teemadel viimaseks. Koos tehtud üritus muutub traditsiooniliseks. Järgmise aasta oktoobris ootame õpilasi moslemite elu ja tegemisi uurima.

Koostöö viljana toimub juba 4. detsembril maakonna õpetajate õppepäev – töötuba. Õppepäeval saavad maailmaharidust jagavad koolid oma tegemisi tutvustada, uusi plaane seada ja töötoas kätt harjutada. Mida täpselt töötoas valmistatakse on veel täna saladuskatte all.

Maailmanädala jätkuna valmivad Valga Põhikooli sööklasse plakatid, mis manitsevad lapsi toitu mitte raiskama. Plakatid valmivad Valga Põhikooli 2.b klassi klassijuhataja Reet Hallaste juhtimisel ja Valga Gümnaasiumi 12. klasside koostöös.

Õnnestunud üritus tõi uusi sõpru

Pärast üritust sai loodud ammu plaanis olnud facebooki lehekülg Valga Gümnaasium UNESCO ühendkool. Kuhu sõbrad saavad laikima tulla meie tegemisi.

Korraldajad on üritusega ja koostööga rahul. Osa võttis 16. klassikomplekti. Kaasasime tegemistesse uusi sihtgruppe: linnarahva ja pensionärid.

Linna vene rahvusest pensionäride raamatuklubi vaatas ja kuulas galeriis huviga Keenia elust ja olust. Samuti on uus koostöö Valga Kaugõppegümnaasiumi õpilaste ja õpetajatega. Ka nemad said osa õiglase kaubanduse õpitoast ja kuulasid paaritunnist loengut Keenia haridusest ja elust.

Õpilaste valmistatud kõrvarõngad ja magnetid 

Näitusekülastajad ostsid kuu jooksul heategevuseks valminud kõrvarõngaid ja magneteid. Nüüd saab üks õpilane Keenias kooli minna. Selle õpiase haridust hakkab toetama edaspidi Valga Põhikooli pere. Et laps saaks Keenias koolis käia terve õppeaasta, on vajalik maksta õppemaksu 40 eurot, mille eest ta saab koolivormi, sandaalid, koolikoti, vihikud-pliiatsid ning tasuda eksamimaksu.

Fotonäitust saab tellida oma kooli või asutusse

Alates 5. novembrist võivad soovijad valminud fotonäitust “Keenia valguses ja varjus“ oma kooli või asutusse laenutada. Info: pille.olesk@valgagym.ee

Fotonäitus sündis MTÜ Mondo poolt korraldatud õppereisist Keeniasse 2013 a. sügisel.

Reis ekvaatori taha kevadisse Lääne- Keeniasse lummas näituse autorit Pille Oleskist oma lihtsuse ja vaesusega. Kontrasti lisas looduse lopsakus, meile eksootiliste taimede ja loomadega. Keeniasse lihtsatesse mudaonnisesse ja mustsilmsete inimestega jäi autoril tükike südant, mida ta nüüd piltidega edasi anda püüab. Fotonäitusel on 17 fotot koos selgitava tekstiga. Poole aasta jooksul on õpetaja Olesk käinud üle Eesti paljudes koolides rääkimas Keeniast ja esinemised jätkuvad ka edaspidi.

Pille Olesk 
Valga Gümnaasiumi arendusjuht

VAATA KÕIKI UUDISEID