07.08.15

Šokolaadipäev Kammeri koolis

Kammeri kool, 8.-10. klassid

5. detsembril pidasime Kammeri Koolis üleeuroopalist šokolaadipäeva. Sellele päevale eelnes usin teemakohase etenduse õppimine (5. klassi õpilaste poolt), Aafrika kohta referaatide koostamine ja õpilastele Šokolaadipäeva ettevalmistamine. Samuti tegelesid 9. klassi õpilased lendlehtede jagamisega (“Paraš šokk šokolaadiarmaštajale”) ning infostendi ülesseadmisega (kuulutus petitsioonile allkirjade kogumise kohta ning toimuva ürituse kohta, kampaaniaplakatid „Šokolaadi täis suuga Aafrika lastest ei räägita“ ja „Šokolaad ššhh…. paras šokk šokolaadiarmaštajale“, palju plakateid tehti ka ise).

Kammeri-kool-2-200x300

Šokolaadipäeva kava

  1. Sissejuhatus, kogunemine: kõlas Aafrika muusika ja pildiseanss Aafrikast. Aulasse oli üles seatud infolaud, millel olid raamatud Aafrikast, puuviljad, õiglase kaubanduse märkidega tooted ja kakaooad (pärit MTÜ Mondo heategevuslikust poest Pop-Up), erinevad Aafrika rahatähed (tellitud osta.ee-st) jne…
  2. Etlus „Kibe tõde“
  3. Filmi vaatamine „Kibe šokolaad“
  4. Viktoriin ja šokolaadimäng (šokolaadimarkide ära arvamine)
  5. Kokkuvõtted, šokolaadide ja lendlehtede jagamine. Soovijatel oli võimalus saada endile ka õpetlik materjal „Jänku-Jussi Šokolaadipäev“
  6. 9. klasside õpilased hakkasid koguma petitsioonile allkirju ja olid nüüd ka ise võimelised jagama infot õiglase kaubanduse ja kakaoistanduste kohta.

Peale üritust kirjutasid õpilased eesti keele tunnis üles oma muljed ja mõtted. Üritus leidis kajastamist ka Kammeri Kooli ajalehes „Noorte Leht“.

Kammeri-kool-300x200 Kuidas meil läks?

Üritus osutus väga populaarseks ja mitte ainult tasuta šokolaadide jagamise pärast. Õpilased rääkisid veel nädalaid kakaoistandustes töötavatest lastest, soovisid kuulata Aafrika muusikat ja vaadata slaidiprogrammi.

Kokku kogusime 142 allkirja petitsioonile, millele andsid oma panuse kõik kooli töötajad (koristajast direktorini) ning õpilased. Kindlasti oleksime saanud veel rohkem allkirju, aga kahjuks oleme väikekool ja asume eraldatuses. Samuti ei oska kõik meie kooli õpilased kirjutada oma erivajadusest tingituna (toimetuleku klassid). Kooli ümbruses olevate talude elanikud lõid ka meiega kampa ja seda just õpilaste initsiatiivil.

Õpilased leidsid, et selliseid päevi võiks rohkem olla, kus räägitakse erinevatest maadest. Ka õpetajad avaldasid soovi end antud teemal kurssi viimisega.

Kammeri-kool-3-199x300Õpilaste tagasiside

Diana, 9. klass: Mulle meeldis Šokolaadipäev väga hästi, see oli tore. Aga see film oli kurb ja see film oli väga õpetlik. See viktoriin oli lahe ja nii kerge. Šokolaadipäeva võiks veel olla Kammeris, sest see päev oli väga äge!

Kevin, 8. klass: Mulle meeldis see film. Sain teada, et šokolaadi peal peab olema see märk! Šokolaad oli päris hea! Lühidalt: See oli tore päev!

Renaldo, 7. klass (üritusel osalenud vabatahtlik, kes oli ka ürituse fotograaf): Mulle meeldis Šokolaadipäev väga. Mulle meeldis see kui oli viktoriin. See oli lahe ja väga hea päev. Saime šokolaadi maitsta ja oli põnev film.

Siim, 8. klass: Mulle ei meeldinud kui lapsed tööd pidid tegema. Ja ei meeldinud, et neile palka vähe maksti. Ei meeldinud, et üks laps ei võinud ilma rahata koju minna. Ja meeldis, et see mees filmis salaja ja kogus asitõendeid.

Mirjam, 8. klass: Kurb oli see, et lapsed pidid tööd tegema. Üks hea mees päästis 65 last ära. Ma sain teada, et lapsi pekstakse ja nad ei käi koolis. Osad põgenesid sealt ära. Üks mees pani linna filmi käima, et aidataks neid lapsi. Kurb oli! Eriti see, kus üks tüdruk rääkis oma loo.

VAATA KÕIKI UUDISEID