Toiduretsepte Aafrikast

NIGEERIA RETSEPTID

Küpsetatud banaan

Vaja läheb:

  • banaane
  • soola
  • maisiõli

Eemalda banaanidelt otsad ja poolita nad pikuti. Koori banaanipoolikud ja lõika viltusteks viiludeks. Riputa peale soola. Prae viilud maisiõlis mõlemalt poolt. Ära kasuta liiga kuuma pliidiplaati, sest viilud kõrbevad kergesti.

Kookoskooreriis

Vaja läheb:

  • sibulat
  • basmati riisi
  • vett
  • kookoskoort
  • soola

Kuumuta tükeldatud sibulad potis. Kui sibulad on muutmas värvi, lisa basmati riis. Sega mõni sekund ja lisa vesi. Lase keeda 10–15 minutit, siis lisa kookoskoor ja sool.

Kookoskoorene tomati-seenekaste

Vaja läheb:

  • 2 sibulat
  • 2 küüslaugu küünt
  • tomateid
  • loorberilehti
  • sojakastet
  • juurviljapuljongikuubik
  • soola
  • maisiõli
  • curryt
  • värsket basiilikut
  • seeni
  • 1 dl kookoskoort või – piima

Kuumuta tükeldatud sibulad ja küüslauguküüned pannil maisiõlis. Lisa purustatud tomatid.

Lisa sojakastet ja loorberilehti maitse andmiseks. Lisa ka veidi vett ja juurviljapuljongikuubik, curryt ja värsket basiilikut. Prae seened eraldi ja lisa need pannile viimasena koos kookoskoorega.

EGIPTUSE RETSEPTID

Kosher

Vaja läheb:

  • l oliiviõli praadimiseks
  • l 1,5 dl pruune läätsi
  • l 1,5 dl makarone
  • l 1,5 dl lühikeseteralist riisi
  • l purk purustatud tomateid või samapalju värskeid tomateid
  • l 2 küüslauguküünt
  • l soola
  • l chillipipart
  • l kikerherneid (soovi korral)
    Lisandiks taaliya:
  • l 2 sibulat
  • l oliiviõli praadimiseks
  • l 2 küüslauguküünt

Puhasta läätsed sõelal ja loputa. Keeda poole liitri vee ja 1 tl soolaga tunni jagu nii, et nad on lahtised, aga valmis. Kurna ja pane kõrvale. Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees ja pane kõrvale. Pese riis sõelal ja lase nõrguda. Kuumuta 2 spl oliiviõli potis ja prae riisi mõni minut. Lisa 3 dl vett ja 1 tl soola ja keeda aegajalt segades. Lase kaane all keeda kergel kuumusel 15 min. Lase riisil tõmmata viis minutit ilma kaaneta. Valmista samal ajal taaliya-lisand. Lõika sibulad viiludeks ja tükelda küüslauguküüned. Kuumuta õli ja prae sibulaid kuni nad on krõbedad ja pruunid. Lisa tükeldatud küüslauguküüned ja prae mõni minut. Tomatikastme jaoks purusta küüslauguküüned ja prae pannil oliiviõlis kuni nad veidi pruunistuvad. Lisa tomatid, sool ja chilli ja prae kuni kaste veidi pakseneb. Sega keedetud läätsed, makaronid ja riis omavahel ja jaga taldrikutele. Vala peale tomatikastet ja riputa peale taaliya ja kikerherned.

TANSAANIA RETSEPTID

Matoke

Vaja läheb:

  • 8–10 keedubanaani
  • Sidrunimahla
  • Õli
  • tükeldatud sibul
  • 2–3 tükeldatud kooritud tomatit
  • 1 tükeldatud roheline paprika
  • 3–4 purustatud küüslauguküünt
  • chillipiprakaun/ad
  • soola ja punapipart
  • mõni tassitäis puljongit

Koori banaanid, lõika viiludeks ja kalla sidrunimahl nende peale. Kuumuta sibul, tomatid, paprika, chilli ja küüslauk potis õli sees. Maitsesta. Lisa puljong. Sega, kuni leem hakkab keema. Keera pliit väiksemale kuumusele. Lisa banaanid. Pane potile kaas peale ja keeda kuni liha ja banaanid on valmis.

Kookoskana

  • 300 g broileriliha viilusid
  • 1 suur peenestatud sibul
  • 3 spl õli
  • 1 purk purustatud tomatit
  • ½ purki (2 dl) kookospiima
  • 2 peenestatud küüslauguküünt
  • 1 tl soola
  • 2 tl purustatud musta pipart
  • 1 tl chilipipart

Pruunista broileriliha viilud kergesti õlis praepannil. Lisa sekka sibulad ja lase hetk haududa. Lisa maitseained, purustatud tomatid ja kookospiim. Hauta keskmisel kuumusel umbes 30 minutit. Paku basmati riisiga.

Chapati (leib)

  • 6 dl nisujahu
  • 2 tl soola
  • umbes 2 dl vett
  • praadimiseks õli

Sega jahu ja sool. Lisa vesi ja sõtku tainas tihedaks. Kata kauss kinni ja pane see hetkeks jahedasse. Jaga tainas 16 ossa ja veereta neist pallikesed. Rulli pallikestest 15 cm läbimõõduga ümmargused, õhukesed plaadid. Venita plaate kätega veel õhemateks. Rulli plaadid tihedalt kokku. Keera saadud kang spiraaliks ja rulli uuesti õhukeseks plaadiks. Küpseta chapatid kuival, keskmise kuumusega praepannil. Chapati küpsedes võid juba rullida järgmist plaati. Kui chapati on veidi pruunistunud, võid selle ümber keerata. Pane lusikaga panni servale veidi õli, kust see valgub leiva alla. Kata leivad peale küpsetamist hoolikalt, et nad pehmeneksid.

Ugali (puder)

  • l 1 tass külma vett
  • l 1 tass maisijahu
  • l 1 tl soola (või maitse järgi)

Sega maisijahu ja sool potis külma veega. Kuumuta keemiseni. Lisa juurde 3 tassitäit keeva vett kogu aja segades. Lase pudrul haududa kaane all umbes kaheksa minutit vahetevahel segades. Lisa maitse järgi soola. Jaga puder kaussidesse.

Ugalit võib valmistada maisijahu asemel ka mannast:

  • 3 dl mannat
  • 1 l vett
  • 1 tl soola

Lisa manna keevasse vette. Keeda see paksuks pudruks. Pane valmis puder kaussi, suru see kausi kujuliseks ja kummuta taldrikule. Võta pudrust parema käega sobiv tükk, vormi palliks ja kasta kastmesse.

SOMAALIA RETSEPTID

Somaalia ühepajatoit

  •  2 spl oliiviõli
  • 3 kartulit
  • 2 sibulat
  • 400 g veiseliha (sisefileed)
  • umbes 0,5 dl vett
  • 1 dl rosinaid
  • 200 g herneid-maisi-paprikat
  • 1 tl koriandrit
  • 1,5 tl köömneid
  • 0,5 tl purustatud musta pipart

Prae kartulisektorid ja peenestatud sibulad kuumas õlis. Pane kõrvale. Pruunista liha kahes jaos kuumal pannil. Lisa 0,5 dl vett ja lase haududa pool tundi. Lisa kartul, sibulad ja lase haududa 15 minutit. Ole kindel, et kõik oleks küpsed. Lisa ülejäänud ained ja kuumuta. Paku keedetud pikateralise riisi ja salatiga, tomati ja kurgiga. Toidu juurde joogiks vett. Magustoiduks tõmmanud, kange, suhkruga tee.

Somaalia kombe kohaselt süüakse põrandal istudes. Keskele on laotatud riie, millel on toidud ja taldrikud. Sõrmed loputatakse enne veekausis. Taldrikule tõstetakse kõige alla riis, siis liha ja peale köögiviljad. Toitu süüakse parema käe sõrmedega.

Retseptid pärinevad: Suomi24, Taksvärkki, 4H, Kehitysyhteistyön palvelukeskus ja Kotiliesi.
Tagasi