Ämmaemandad

Aasta: 2022 Pikkus: 92 min
Keeled: birma, rakhine Subtiitrid: eesti, inglise
Riik: Birma Autor: Hnin Ei Hlaing

Filmi käigus jälgitakse viie aasta jooksul budistliku ämmaemanda Hla tegevust, kes juhib väikest sünnitusabi kliinikut koos abikaasaga nende kodus. Hla on võtnud õpilaseks Nyo Nyo, Rohingya moslemi, ning pakub sünnitusabi kohalikule Rohingya elanikkonnale, kes ei saa lähedalasuvasse linna reisida. See tekitab rahulolematust kohalike elanike seas, kellest enamus on Bamari päritolu budistid.

Nyo Nyo kaalub Yangoni kolimist, et ämmaemandust õppida, aga otsustab jääda Rakhine’i osariiki ja luua oma sünnitusabi kliiniku. See õnnestub tänu kohalikule mosleminaiste kogukonnale ja mikrolaenudele.

“Ämmaemandad” jutustab liigutava loo andes samal ajal väärtusliku ülevaate Birma poliitilisest olukorrast ja elanikkonna negatiivsest suhtumisest Rohingya vähemusgruppi. Film lõpeb peagi pärast 2021. aasta riigipööret, mil Aung San Suu Kyi eemaldati riigi juhi ametikohalt ja tema asemele asus Tatmadawi juht Min Aung Hlaing. See esilinastus 2022. aasta Sundance’i filmifestivalil, kus võitis eriauhinna tõetruu filmitegemise eest.


Filmi näitamise õigused on omandatud projekti „Maailmaharidus lasteaiast gümnaasiumini; Eesti panus kestliku arengu eesmärkidesse” raames, mida toetab ESTDEV – Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus.

Tagasi